flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Не тільки технічна робота»

11 січня 2019, 16:31

 

 

 

Балецький Сергій Михайлович

Секретар судових засідань Воловецького районного суду

Закарпатської області

 

«Не тільки технічна робота»

 

     Ще з шкільного віку я планував стати юристом, тому після закінчення навчання в школі вступив до ЗакДУ на юридичний факультет.

     Про вакантну посаду секретаря судового засідання я дізнався випадково від знайомих, і вирішив спробувати. Як виявилося- не я один. Участь у конкурсі приймало 5 осіб. Так, 2011 року я став частиною колективу Воловецького районного суду Закарпатської області.

      Секретар судового засідання є посадовою особою апарату суду, правовий статус якої визначається Законом України «Про державну службу», Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді.

       Обов'язки секретаря судового засідання є надзвичайно об'ємними та умовно поділеними на дві частини:

       1) обов'язки визначені законом і

       2) обов'язки, визначені головуючим по справі.

    Серед таких (і це не повний перелік) здійснення судових викликів та повідомлення в справах, які знаходяться у провадженні судді; ведення діловодства по підготовці судових справ до і після їх розгляду; забезпечення фіксування судового засідання технічними засобами; оформлення для направлення копій судових рішень сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі; оформлення матеріалів судових справ і здійснення передачі справ до  канцелярії суду; за дорученням голови суду або судді, головуючого у справі, здійснення ознайомлення учасників процесу з матеріалами судових справ.

       Молодому працівнику не обійтися без підтримки колег, особливо на початку трудового шляху. Колектив – своєрідний важіль виховання. Саме тут у процесі спілкування і активної спільної діяльності формуються основні риси особистості. Це місце для самовираження і самоутвердження.

      Сила колективу полягає, першою чергою, в тому, що він об'єднує всіх спільною діяльністю, формує навички, необхідні для цілеспрямованої та ефективної спільної діяльності.

      Людина –істота суспільна і життя кожного проходить у соціальному середовищі, значну частину якого займає робота.

     Значний виховний вплив на членів колективу мають такі його соціально-психологічні прояви, як колективний настрій, громадська думка та колективні традиції. 

     Поширеною є думка, що робота секретаря судових засідань є суто технічною, однак це далеко не так.

 

    На посаді секретаря судових засідань Воловецького районного суду я працюю вже тривалий час. Робота є цікавою та різноманітною: безпосередня участь в судових засіданнях, спілкування з учасниками розгляду справ. Як правило, в кожній справі є винна та потерпіла сторона, долю яких вирішує суд. І саме секретар судового засідання після віддалення суду з зали судових засідань залишається зі сторонами, з їх обуренням чи радістю, злослів'ям чи задоволенням. І далеко не кожному можливо пояснити, що рішення прийнято у відповідності з вимогами закону, які не Воловецький районний суд приймав.

   На образи реагуєш ігноруванням, на агресію - стриманістю, на провокації-байдужістю. Мимоволі виробляється інстинкт самозбереження , а людям здається, що ти працюєш «на автоматі».

      На мою думку, успіх колективу Воловецького районного суду підтримує його лідер, завдяки якій напрацьовано чіткий напрямок на ефективну та якісну спільну співпрацю.

      Підсумовуючи вищенаведене, можу зробити однозначний висновок: робота в колективі Воловецького районного суду визначила мою соціальну сутність та виховала мене як особистість.