flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтримка свідків: як європейський досвід втілюють в Україні

12 жовтня 2021, 08:06

       Консультативна місія Європейського Союзу презентувала суддівському корпусу Закарпаття напрацювання в межах пілотного проєкту «Підтримка  свідків». Із результатами роботи Місії учасників заходу познайомив радник-тренер з питань верховенства права Маркус Ролофс. Він, зокрема, підкреслив, що свідки є невід’ємною частиною системи правосуддя, насамперед кримінального. Іноді показання цього суб’єкта правовідносин є єдиним доказом, який доводить вину підозрюваної особи. Водночас не кожен свідок належним чином поінформований щодо своїх  права і обов’язків та не повністю розуміє, наскільки вагомою є його роль у кримінальному провадженні. Доповідач також акцентував увагу на важливості забезпечення  безпечного середовище, у якому свідки могли б давати свідчення без погроз та не переживаючи за своє життя.

       За словами Маркуса Ролофса, Консультативна місія, дослідивши практику українських судів та використовуючи європейський досвід щодо порушеної теми, розробила рекомендації, які розмістила на спеціальному сайті -Підтримка свідків v2.0 https://prosvidok.info. Завдання вебсервісу - інформувати свідків про їхню відповідальність під час кримінального процесу, а також зменшити стрес під час давання свідчень у суді.

       На завершення зустрічі сторони обговорили напрямки подальшої співпраці. А Маркус Ролофс додав, що КМЄС продовжить надавати своїм партнерам консультативну та експертну підтримку з порушеного питання, підтвердженням чого є і даний захід.