flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оформити спадщину. Як?

30 жовтня 2018, 08:52

Коли помирає хтось з рідних чи близьких, люди часто довго не можуть прийти до тями і не мають змоги або ж не хочуть говорити про спадщину. Втім, зробити це потрібно якомога скоріше.

Відповідно до чинного законодавства, спадщина може бути прийнята протягом шести місяців з дня її відкриття. Інакше не обійдеться без позовних заяв до суду. Тому даємо декілька порад, котрі можуть стати у нагоді. Перш за все спадкоємцю потрібно обов'язково звернутись до нотаріуса, який буде вести справу про спадщину. Окрім відповідної заяви на ім’я нотаріуса потрібно підготувати цілий пакет документів (свій паспорт, свідоцтво про смерть заповідача, виписку з будинкової книги, довідку з останнього місця проживання спадкодавця, правовстановлюючі документи, які підтверджують, що померлий справді був власником майна). Оскільки нотаріуси користуються єдиною базою, то Ваш може перевірити, чи не заявили про успадкування майна інші спадкоємці померлого.

Якщо Ви вирішили усі питання з іншими спадкоємцями (якщо такі є), то не гайте із оформленням успадкованого майна. Бо потім доведеться це робити через суд. Проте Законодавством України все ж передбачені причини, через які спадкоємець не зумів прийняти спадщину і це буде взято до уваги. Такими причинами є:

  • Тривала хвороба, що обмежує можливість пересування;
  • Знаходження в місцях позбавлення волі;
  • Довгострокове відрядження;
  • Незнання, що родич помер;
  • Інші поважні причини

Не вважається вагомим аргументом незнання спадкоємця про терміни оформлення спадщини. Якщо суд подовжує термін подачі заяви, то далі Ви маєте подати заяву разом із рішенням суду та в загальному порядку оформити спадщину.