flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В житті нічого не буває випадково

09 січня 2019, 13:57

 

 Швотрінас Тетяна Іванівна

секретар суду

 

 

 

 

     На роботу до Воловецького районного суду я прийшла у 2001 році в досить зрілому віці та маючи 20 річний стаж роботи в зовсім іншій сфері і такий самий досвід роботи в колективі.Це був досить складний час  в моєму житті, адже пропрацювавши 20 років на одному місці, у зв’язку з скороченням штату, я залишилася без роботи.

     Випадково в місцевій газеті « Голос Верховини» я побачила оголошення на заміщення вакантної посади секретаря суду у Воловецькому районному суді, але не дуже зацікавилась цією інформацією, бо на мою думку, для роботи  в юридичній установі потрібна юридична освіта.

     Випадково зустрівши свою колишню колегу по роботі, я довідалася, що на посаду секретаря суду не потрібно юридичної освіти, а так як мені дуже потрібна була будь-яка робота, я подала заяву на проходження конкурсу на посаду секретаря суду, котрий пройшла успішно 11 вересня 2001 року і була прийнята на роботу.

    Випадково, випадково…

    А можливо і не випадково.

    Уже працюючи на даній посаді,  я згадувала, як після закінчення восьмирічної школи, мріяла про якусь конкретну, можливо недоступну на той час  професію. У довіднику середніх спеціальних закладів, мій погляд зупинявся на сторінці Чернігівського юридичного технікуму, єдиного на той час юридичного середнього-спеціального навчального закладу в Україні.

    Проте сімейні обставини перекреслили мою мрію і понесли за течією життя не туди, куди я мріяла.

    На новій роботі мені довелося починати все з нуля, вчитися таким елементарним речам, які на даний час здаються зовсім простими.

    Найперше, що мені сподобалось - це готовність підтримати в роботі та з радістю допомогти новачку. Я особисто, на той час, відчула на собі цю підтримку, що власне і допомогло швидко освоїти свою ділянку роботи.

    Робота секретаря суду – це невід’ємна, дуже важлива  ланка великої кропіткої роботи всього колективу. Через руки секретаря суду проходять всі справи.

    Адже за посадовими обов’язками секретар суду вносить всі відомості  до автоматизованої системи документообігу, формує справи для передачі  суддям для розгляду, а після розгляду надсилає для виконання всі рішення.

    Не менш важливе місце в роботі займає спілкування з людьми. Адже до суду люди звертаються зі своїми наболілими проблемами.

    Оскільки, значна частина життя людини проходить на роботі, то й зрозуміло, що атмосфера довкола її робочого місця відіграє неабияку роль.

    Від того, з яким почуттям ми йдемо на роботу - задоволенням чи навпаки - залежить наш настрій, а тому робота  повинна приносити моральне задоволення.

    Запорука успішної співпраці в основному залежить від морального клімату, котрий панує в колективі.

    Необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб на роботі між співробітниками був дух взаємоповаги, взаємовиручки та дружби, коли кожен член колективу може вільно висловлювати свою думку, яка буде врахована, де до кожного ставляться відкрито і чесно, ніколи не принижують людську гідність.

    В такому колективі почуваєшся добре  і спокійно. Треба врахувати, що члени колективу різні люди: одні благотворно впливають на оточення, своєю чуйністю та вихованістю, бажанням завжди виявити допомогу . В присутності таких людей настрій покращується, з такими людьми легко працювати. На мою думку в колективі потрібно бути доброю і відкритою людиною, і щоб колеги відчували, що тобі приємно співпрацювати з ними.Без цього важко уявити співпрацю в колективі.Звичайно всі ми люди з своїми рисами характеру, власними поглядами та переконаннями і нерідко оточуючі люди  «роблять погоду» на робочому місці, намагаються своє роздратування та невдоволення життям виливати на інших.

    У нормальному здоровому колективі завжди ставляться до колег відкрито і чесно, з порозумінням, поважають один одного, при потребі допомагають іншим  і не вислужуються перед керівництвом будь-яким способом. Взаємопорозуміння і повага, або конфлікти і непорозуміння позитивно чи негативно відбиваються на роботі колективу. Людський фактор  має великий вплив на відносини між працівниками в колективі, але конфлікти виникають тільки тоді, коли люди не бажають розуміти один одного.

    Велику роль у формуванні дружнього колективу грає позиція керівника і саме від керівника залежить формування здорового психологічного клімату.

    Керівник,  не повинен залишати поза увагою всі ці відносини, зобов'язаний їх аналізувати, а потім і враховувати у своїй діяльності. Побудувати дружні відносини всередині колективу, не залежно від  його чисельності та особистих рис характеру кожного – найперше і найважливіше завдання керівника будь-якого колективу.

    Спільно проведене з колегами дозвілля може стати хорошим інструментом для побудови дружніх стосунків і формування комфортної робочої атмосфери  в колективі. В колективі завжди знайдуться колеги, які припадуть тобі до душі, які зрозуміють тебе та один одного. У вільний від роботи час ми відзначаємо  такі свята як дні народження, ювілеї, день працівників суду та зустріч Нового року, здійснюємо періодичні виїзди на природу, різного роду екскурсії.  Не треба чекати від колег справжньої дружби, але незабутні емоції від часу, проведеного разом з колективом залишаться зі мною назавжди.

    Робота – це та частина мого життя, яка приносить не тільки матеріальну винагороду, а й душевне задоволення.